Kávé, tea, csokoládé

Kávé, tea, csokoládé

Azért piros mert még zöld – avagy miért kék a piros tea a főzés kezdetén?

2021. február 20. - Kávéteacsoki

Nem mondom, hogy teljesen biztos vagyok a válaszban, de azért nagyjából talán meg tudom magyarázni. Ez a kérdés elég régóta foglalkoztatott, de csak nem találtam rá választ az interneten. Már régen megfigyeltem, hogy ha egy alapvetően piros gyümölcsteát elkezdek készíteni, amikor a forró vízbe bekerül a filter (vagy forró víz kerül a filterre), néhány másodpercig nagyon halvány kékes-ibolyás, de semmiképp nem piros a tea. Volt egy olyan gondolatom, hogy először talán a kék komponensek oldódnak ki, aztán a pirosak, de ezzel még saját magamat sem tudtam meggyőzni. Aztán volt egy furfangosabb ötletem. A  pirosgyümölcs teák színét okozó antocianinok indikátorként viselkednek, a pH változtatásával változik az elektronszerkezetük, ez pedig befolyásolja azt hogy milyen színt nyelnek el és milyet vernek vissza, vagyis milyen színűnek látjuk őket. Az ábra egy egyszerűsített sémát mutat:

teocinanin2.png

Antocianinok színe a pH függvényében

 

Arra gondoltam, hogy talán a pH hőmérsékletfüggése felelős a dologért, a víz pH-ja kb. egy egységet csökken, ha szobahőmérsékletűről forróra melegítjük. De ez sem lehet a megoldás, hiszen amikor betesszük a filtert a forró vízbe (vagy leforrázzuk a filtert), a víz már forró, utána már csak maximum hűl egy kicsit. De azért kipróbáltam hideg vízzel is, természetesen nem működött a dolog. De ekkor azt figyeltem meg, hogy amikor mosom ki a poharat óvatosan, egy rövid ideig megjelenik az a tipikus, nagyon halvány, de semmiképp nem piros, hanem inkább ibolyás-kékes szín. 

tea_piros_kek.png

Pirosgyümölcs tea töményen (balra) és vízzel felhígítva

Tehát arról van szó, hogy a szín (nemcsak a szín intenzitása!) változik a koncentráció függvényében. Aztán eszembe ötlött, hogy hát igen, a fenti sémán akkor is változhat, hogy melyik forma van jelen nagyobb arányban, ha változik a koncentráció, nem kell hozzá a pH-t kívülről változtatni. Ennek a levezetése bár nem annyira nagyon bonyolult, ezen a fórumon eltekintenék tőle. A hatás tehát létezik, más kérdés, hogy nehezen észrevehető, hiszen a híg oldat színének intenzitása jóval kisebb.

A bejegyzés trackback címe:

https://kaveteacsoki.blog.hu/api/trackback/id/tr1116428848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása