Kávé, tea, csokoládé

Kávé, tea, csokoládé

Karácsony

2020. december 25. - Kávéteacsoki

Ez a blogbejegyzés kissé rendhagyó lesz. Néhány házi készítésű - a blog témájába vágó - tárgy fotójával és elkészítési módjával kívánok áldott/boldog karácsonyt.

Csokimikulás
mikulas.jpg

 

Ez a mikulásnyalóka viszonylag egyszerűen elkészíthető. Csokoládét kell hozzá felolvasztani, majd az öntőformába tölteni. Kell még hozzá egy-egy pálcika, hogy valóban nyalóka legyen. Az olvadt csokoládéhoz érdemes összetört szilárd csokoládét adni, így fényesebb lesz. Ezután már csak várni kell, hogy megszilárduljon, elég szobahőmérsékleten hűteni, nem kell hűtőben tárolni.

 

Kandispálca

kandispalca.jpg

Ehhez tömény, meleg cukoroldatot kell készítenünk kristálycukor és víz felhasználásával. Magas hőmérsékleten nagy mennyiségű cukor oldódik, kisebb hőmérsékleten (lehet hűtőben tárolni, de elég a szobahőmérséklet is) jóval kevesebb. A kristálykiválás azonban nem indul meg azonnal, idő kell neki, az oldatot hetekig kell tárolni. Ahhoz, hogy szép kristályok nőjenek, úgynevezett oltókristályokat kell alkalmazni, ehhez megnedvesítünk egy hurkapálcát, majd cukorba mártjuk, így kis kristályok tapadnak fel rá. Fontos, hogy a pálcikát meg kell szárítani, mert különben az oldatba dugva egyből lemosódnak a kristályok. Ha így járunk el, a kristálykiválás az oltókristályokon indul meg és szép nagy cukorkristályok nőnek a pálcára.

 

Adventi koszorú kávérajongóknak

20201225_170834.jpg

Erről nem tudok sokat írni, ragasztópisztollyal kell rögzíteni a kávészemeket és az egyéb díszeket. A csészékbe viaszt öntünk, így valódi, meggyújtható gyertya lesz mindegyik csészében.

A bejegyzés trackback címe:

https://kaveteacsoki.blog.hu/api/trackback/id/tr7716357408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása