Kávé, tea, csokoládé

Kávé, tea, csokoládé

Színes hírek a kávé világnapján

2020. szeptember 29. - Kávéteacsoki

Ma (2020. szeptember 29-én, kedden) több ismerősöm kérdezte tőlem, tudom-e, hogy ma van a kávé világnapja. Nem tudtam, de egy gyors kereséssel megtaláltam én is. Aztán amikor elkezdtem alaposabban utánanézni, arra jutottam, hogy nem is ma van. Az USA-ban ugyan ma tartják a Nemzeti Kávé Napot (National Coffee Day), hivatalosan a Kávé Világnapja (International Coffee Day) minden év október elsején van. A Nemzetközi Kávé Szövetség határozott így, 2015-ben ünnepeltük az első világnapot. Mindenesetre október 1. is elég közel van, így néhány színes hírrel készültem az alkalomra a kávé világából.

Az eszpresszókészítés matematikája

Egy ausztrál kutatócsoport komoly matematikai számításokat végzett az eszpresszó optimális elkészítésével kapcsolatban (M. I. Cameron és munkatársai, Matter, 2020, 2, 631). A Specialty Kávé Szövetség az eszpresszóra a következő definíciót adja: 7-9 gramm őrölt kávéból készült, 25-35 mL térfogatú ital, 92-95 °C-os vízzel készítve, 9-10 bar nyomással és 20-30 másodperc átfolyási idővel. A szerzők megjegyzik, hogy manapság azért ettől általában a bemért őrölt kávé és a végtérfogat tekintetében eltérnek: 15-22 gramm őrleményből 30-60 gramm tömegű italt készítenek. A szerzők hosszas kísérleti és elméleti munka után arra a következtetésre jutottak, hogy a szükséges kávé mennyisége jelentősen csökkenthető (kb. 25%-kal), ha durvább őrleményt használunk. Arra jutottak ugyanis, hogy a szemcseméret és az extrakciós hatékonyság (mennyi anyag oldódik ki a kávéból) maximumgörbét ír le, vagyis van egy optimális szemcseméret, ha ezt megtaláljuk, akkor kell a legkevesebb kávét felhasználnunk egy csésze eszpresszóhoz. A cikk nagyon érdekes, talán egyszer részletesen is bemutatom  majd.

csesze_grafikon.jpg

Kávészippantás

Ez a hír egy kicsit kakukktojás, mert legalább annyira szól a csokiról, mint a kávéról, de a blog szempontjából abszolút témába vág. Az étkezésnek egy meglehetősen új és bizarr formája az aeroszolként történő táplálékbevitel. Most komoly tudományos definíció helyett elégedjünk meg annyival, hogy például a dezodorok is aeroszoloknak tekinthetők. Talán egyszer írok majd erről a témáról is. Egy megfelelő eszközzel (tulajdonképpen egy inhalátorral) szippanthatunk be például csokoládét, málnás csokoládét, mentolos csokoládét. Az élmény ugyanaz, de kevesebb mint egy kalóriát viszünk be így. És amiért ez a hír most itt is szerepel: kávés ízesítésben is elérhető, egy eszpresszónak megfelelő koffeintartalommal. 

A világ legdrágább kávéja

Valószínűleg sokan úgy gondolják, hogy a világ legdrágább kávéja a Kopi Luwak. Azonban az a helyzet, hogy ma már nem ez a legdrágább, hanem egy "rokona", a Black Ivory Coffee. Egy fél kilogramm több mint 140.000 forintba kerül belőle. Hasonlóan készül, mint a Kopi Luwak, csak ezt elefántok állítják elő. Észak-Thaiföldön van egy rezervátum, ahol sérült, elesett elefántokon segítenek. Az elefántokkal nagyon jó minőségű arabica kávét etetnek. A különbség a Kopi Luwakhoz képest a rendkívül hosszú emésztési idő és egy speciális enzim, ezek felelősek a nagyon különleges ízű kávéért. Az egész kávébabok begyűjtése is sokkal problémásabb, az elefántok ugyanis nagy részüket megrágják. Mindezeken felül a folyamat is sokkal humánusabb, a befolyt bevétel egy részét visszaforgatják a rezervátum fenntartásába. 

És a végére néhány kávés Guinness-rekord

  • A legnagyobb csésze kávé: 22.739,14 liter. Kolumbiában állították fel a rekordot 2019 júniusában.
  • A legnagyobb jegeskávé: 14.228,1 liter, Dél-Koreában állították fel a rekordot 2014 júliusában.
  • A leghosszabb utazás kávés üzemmódú autóval: 2010 márciusában Londonból Manchasterbe (337 km) mentek egy autóval, melyet kávé hajtott, 96 km/óra volt a maximális sebessége és 35 csésze eszpresszó volt a fogyasztása kilométerenként.
  • A leggyorsabban megivott csésze kávé Andre Ortolf nevéhez fűzödik. A 4,35 másodperces rekordot 2019 augusztusában állította fel. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kaveteacsoki.blog.hu/api/trackback/id/tr5016221550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása