Kávé, tea, csokoládé

Kávé, tea, csokoládé

Miért olyan zöld a maccsa tea?

2021. június 13. - Kávéteacsoki

maccsateja.jpg

 

A maccsa egy különleges eljárással készített zöld tea. A teanövényt néhány héttel a szüret előtt leárnyékolják. A feldolgozása miatt zöld tea: gőzöléssel és melegítéssel megállítják azokat az enzimatikus folyamatokat, melyek a fekete tea ízét és színét adó anyagokat létrehozzák. A tea főzése eltér a szokványostól, nem a füvet áztatják, hanem a finom porrá őrölt teát keverik el forró vízzel. Az őrlés előtt a fás részeket és az ereket eltávolítják. Ahogy említettük, a növény termesztése sem a szokásos, néhány héttel a szüret előtt leárnyékolják, ez a növénynek komoly stresszt jelent, de hogy ezzel megküzdjön, számos változás történik benne. Felgyülemlik például a klorofill. De növekszik a koffein- és a szabad aminosavtartalom is. Utóbbiak közé tartozik a teanin, mely bizonyítottan stresszoldó hatású. Fogalmazhatnánk úgy is, hogy a matcha tea egy koncentrált zöld tea. Az lehet az első gondolatunk, hogy az élénk zöld színért a klorofill a felelős. Ez részben igaz is, maga a teanövény sokkal zöldebb lesz az árnyékolás és az emiatt megnövekedett klorofilltartalom miatt.

klorofill_a.png

 Az egyik klorofillmolekula, a klorofill-A szerkezete

A klorofillmolekula bizonyos hullámhosszúságú fényt tud elnyelni, az elnyelt fény a molekula gerjesztését okozza (egészen pontosan fotoionizációt, mely után reakciók sora indul el, ezek eredményeképpen szén-dioxidból és vízből szerves molekulák keletkeznek). A következő - nem teljesen pontos - ábra a klorofill-A fényelnyelési spektrumát mutatja.

klorifill_szivarvany.png

A klorofill-A fényelnyelési spektruma

A fény zöld komponensét a molekula nem tudja elnyelni, visszaveri azt, ezért látjuk a nagy klorofilltartalmú növényi részeket zöldnek. Azonban ez még nem a teljes magyarázat, hiszen ha csak a nagyobb klorofilltartalom okozná az élénkebb zöld színt, akkor a "sima" zöld tea is zöld lenne miután megfőzzük, legfeljebb nem annyira zöld. Ám a zöld tea oldata sokkal inkább sárga vagy barna, mint zöld. A klorofill ugyanis nem oldódik vízben. Tehát "normál" teakészítésnél, ahol a tea vízoldható komponensei kerülnek a főzetbe, a zöld szín nem megy át. A maccsa tea ezzel szemben nem oldat, hanem szuszpenzió, a szilárd, finomra őrölt pornak és a víznek a keveréke. Gyakorlatilag mindent tartalmaz, amit a tea eredetileg (a fás részek és erek eltávolítása után), így a klorofillt is.

A bejegyzés trackback címe:

https://kaveteacsoki.blog.hu/api/trackback/id/tr5116571890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása