Kávé, tea, csokoládé

Kávé, tea, csokoládé

Hol terem a kávé, a tea és a kakaó?

2020. szeptember 16. - Kávéteacsoki

Bár sokunknak van fogalma arról, hogy nagyjából hol teremnek ezek a növények, talán látványos lenne térképen szemléltetni őket külön-külön és együtt is.

Kávé

2020-ban körülbelül 50 olyan ország van, mely exportál valamennyi kávét. Ezeket ábrázoltam a térképen, az Egyesült Államokat és Szaúd-Arábiát kihagytam, mivel nagy területükhöz képest minimális mennyiségű kávét termelnek.

Top 5: 1. Brazília, 2. Vietnám, 3. Kolumbia, 4. Indonézia, 5. Etiópia

Így néz ki a térkép, mely lefedi a tankönyvekben szereplő, úgynevezett kávé-övet:

kave_terkep_1.png

Tea

 A teához kapcsolódó térképhez 2017-es adatokat használtam. Ahogy arról írtam korábban, fagytűrő tea termesztési kísérletek zajlanak több országban. Illetve vannak olyan európai országok, melyekhez tartozó szigeteken megterem a tea (Franciaország, Portugália). Ezeket nem tettem a térképre, és az óriási területükhöz képest csekély mennyiséget termelő Egyesült Államokat és Oroszországot sem ábrázoltam. Látható, hogy azért főleg a déli féltekén, az Egyenlítőtől egész távol is termelhető tea, ez a másik két növényről nem mondható el.

Top 5: 1. Kína, 2. India, 3. Kenya, 4. Srí Lanka, 5. Vietnám

 És akkor, íme a térkép:

tea_terkep.png

Kakaó

A 2020-as adatok alapján kakaót 50-60 ország termel.

Top 5: 1. Elefántcsontpart, 2. Ghána, 3. Indonézia, 4. Nigéria, 5. Kamerun

És a térkép:

kakao_terkep.png

A három együtt

composite.png

A három egyszínű térképet összeadva kapjuk ezt a szép, színes ábrát. Csak teát termelő országból (zöld) van jónéhány, csak kávét termelőből (piros) kevesebb, és csak kakaót termelőt nem találunk. Van néhány kávét és teát (sárga), valamint pár kakaót és kávét (magenta) termelő ország. És végül találunk szép számmal mindhárom növényt (fekete) termelő országot.

A bejegyzés trackback címe:

https://kaveteacsoki.blog.hu/api/trackback/id/tr6816199946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása