Kávé, tea, csokoládé

Kávé, tea, csokoládé

Teatermesztés Magyarországon

2020. augusztus 02. - Kávéteacsoki

Hamarosan írok egy posztot, színes térképekkel a kávé, a tea és a kakaó termőterületeiről. A tankönyvek szerint a tea termőterülete az Egyenlítőtől északra és délre harminc fokra húzódik. Ma már egyre több kakukktojást találunk, például Európában. A Franciaországhoz tartozó Réunion szigete bőven belefér a definícióba, a Portugáliához tartozó Azori-szigetek ugyan már nem, de ott azért egészen más az éghajlat, mint a kontinensen. De ezeken kívül is vannak teatermelők, például Nagy-Britanniában, Németországban vagy épp Montenegróban.

2018 óta pedig Magyarország is teatermelővé vált. A Forbes magazin 2019 áprilisi számában volt egy cikk Varga Mariannáról, aki a Kertészeti Egyetemen végzett, majd hat évig dolgozott Londonban egy teakereskedésben. Ott kitanulta a szakma csínját-bínját, majd Magyarországra költözve egyfajta teakultúrát szeretett volna itthon is meghonosítani: kóstolókat, workshopokat szervezett. 2018-ban került kapcsolatba Johan Jansennel, a holland kertésszel, aki kikísérletezett egy hidegtűrő teaváltozatot. Mariannék Galgahévízen vágtak bele a termesztésbe, de felhívására 14 termelő is csatlakozott, így mintegy 2000 tő teát ültettek el 2018 nyarán és őszén. Ez a teafajta -15 ºC-ig bírja a hőmérsékletet, nyilván fóliasátorban még jobb a helyzet. Télen havi egy-kétszer kell öntözni. A virágzás novemberig tart. 

A programhoz lehet csatlakozni termesztőként (termőfölddel), virágüzlet tulajdonosként (a cserepes változat forgalmazására). Várják továbbá teaházak és teakereskedők jelentkezését. A honlapon közzétett koncepció nekem nem túl szimpatikus: "A termelő tőlünk tudja megvásárolni a teanövényeket, majd ezután átadunk minden szükséges tudást, ami az ültetéshez, termeléshez és szürethez szükséges. A tealevelek szedését az ültetést követő évben kezdjük, amit mi fogunk összeszedni és elszállítani a feldolgozás helyszínére, Hollandiába. Lehetőség van utána egy részét visszavásárolni a magyar teának, ha valaki értékesíteni is szeretné.". Valószínűleg csak rosszul lett megfogalmazva, mert a Forbes magazin cikke szerint Marianna a teát felvásárolja a termelőktől, ezután hűtőkocsival szállítják Hollandiába feldolgozni. 

Szintén ebből a cikkből derül ki, hogy őszre (2019 őszére) tervezték A Kamélia kert (a teanövény neve latinul Camellia sinensis), az első magyar bemutató teakert megnyitását. Bár a Kamélia kertnek van önálló honlapja, onnan nem derül ki egyértelműen, hogy tényleg megnyílt -e a kert. Nekem az ott írtak alapján úgy tűnik inkább, hogy nem, mert ugyan meg vannak hirdetve különböző programok, de ezeknek vagy nincs kiírva a helyszíne, vagy nem a Dunakanyarban vannak (ott lenne a kert).

 teja.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kaveteacsoki.blog.hu/api/trackback/id/tr3416100742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása