Kávé, tea, csokoládé

Kávé, tea, csokoládé

Néhány szó az alkaloidokról

2021. január 08. - Kávéteacsoki

A kávéban, a teában és a kakaóban is vannak alkaloidok, ezért azt gondoltam, érdemes lenne egy kicsit beszélni róluk. Az élettani hatásukról is írok egy keveset, de a kávé, tea és csokoládé / kakaó emberi egészségre gyakorolt hatásáról későbbi posztokban beszélek majd részletesebben.

Mik azok az alkaloidok?

 Az alkaloid egy összefoglaló név, számos szerkezetileg eléggé különböző szerves vegyület tartozik ide. Nagyjából így lehet definiálni őket: természetben előforduló, legalább egy nitrogénatomot tartalmazó vegyületek, melyek bázikus kémhatásúak (a nevük is erre utal: alkalikus tulajdonságúak). Nincs azonban éles határ, van jó néhány vegyület, mely megfelel mindezen követelményeknek, hagyományosan mégsem soroljuk őket az alkaloidok közé (pl.: aminosavak, fehérjék, nukleinsavak). A növények jelentős része tartalmaz alkaloidokat, régen a növényi eredet is szerepelt a definícióban, de már gombákban és állatokban is mutattak ki bizonyos alkaloid vegyületeket. Farmakológiai aktivitást mutatnak, azért fogalmazunk így és nem szimplán fiziológiás hatást mondunk, mert az emberi szervezetben nem fordulnak elő. Ez a hatás elég széleskörű, vannak köztük gyógyhatásúak (pl. fájdalomcsillapító vagy rákellenes hatásúak, de a korábban említett maláriaellenes kinin is az alkaloidok közé tartozik), stimulánsok (lásd lejjebb ☺), hallucinogének, de mérgek is. 

 kinin.png

A tonikban megtalálható, maláriaellenes hatású kinin

 nikotin_muszcimol.png

A nikotin (balra) és a muszcimol, a légyölő galóca egyik hallucinogén komponense

A trigonellin

A kávé egyik alkaloidja. Azért vettem előre, mert ennek az alapváza eltér a másik három, később ismertetendő alkaloidétól, melyek rokonvegyületek egymással. A trigonellin több növényben is előfordul, például borsóban, krumpliban, vagy a görögszéna nevű gyógynövényben. A zöld kávébab szárazanyagának 1% körüli mennyiségét adja, az arabicában van nagyobb mennyiségben. A kávé fogszuvasodást megelőző hatását a trigonellinhez kötik, a fogszuvasodást okozó baktériumok foghoz tapadását akadályozza.

trigonellin.png

Trigonellin

A teofillin

 A teofillin, vagy 1,3-dimetilxantin purinvázas alkaloid, a teobrominhoz és a koffeinhez hasonlóan. Nagyobb mennyiségben a kakaóbabban található, de nyomnyi mennyiségben előfordul a teában és a kóladióban is. A három purinvázas alkaloid közül a leggyengébb izgató, viszont a legerősebb vizelethajtó hatású. Lazítja a hörgők és a tüdőerek simaizomzatát, ezért légúti betegségek gyógyítására alkalmazzák.

teofillin.png

 Teofillin

A teobromin

 A teobromin, vagy 3,7-dimetilxantin kémiai összetételét tekintve azonos a teofillinnel (úgynevezett izomer vegyületek), csak az egyik metilcsoport kapcsolódási helyében tér el. A kakaópor nagy (néhány százalékos) mennyiségben, a kakaóvaj csak nyomokban tartalmazza. Ebből következően az étcsokoládéban jóval nagyobb mennyiségben van jelen, mint a tejcsokoládéban. Kisebb mennyiségben egyéb növényekben is megtalálható, például a teában vagy a kóladióban. Stimuláló hatása gyengébb, de tartósabb a koffeinénál. Vannak olyan állatok (pl.: kutya, macska), melyeknél a teobromin metabolizációja sokkal lassabb, így rájuk a csokoládé mérgező (és a fentiek tükrében az étcsokoládé jobban, mint a tejcsoki).

teobromin.png

Teobromin

A koffein

 1,3,7-trimetilxantin, annyiban különbözik a teofillintől és teobromintól, hogy eggyel több metilcsoport van rajta. 

koffein.png

Koffein

A májban bomlik, első lépésben egy metilcsoport leadásával, teofillinre, teobrominra vagy egy harmadik vegyületre. Több növény tartalmaz koffeint, például a már említett kóladió vagy a kávé, a tea és a kakaó. A kakaó esetén a teobrominnál kisebb mennyiségben fordul elő. A kávé pedig a trigonellinnél kicsit nagyobb mennyiségben tartalmazza. A három purinvázas alkaloid közül a koffein fejti ki a legerőteljesebb stimulációt. Számos élettani hatása van: emeli a pulzust, vérnyomást, stimulálja a gyomorsavkiválasztást, elernyeszti a simaizmokat, vizelethajtó hatású. Enyhíti a fáradtságot, növeli a munkabírást. Növeli a fájdalomcsillapítók hatását (úgynevezett adjuváns). Túladagolva kézremegést, szívritmuszavart, idegességet, pánikrohamot okozhat. Halálos adagja 5-10 g. Egészséges felnőtteknél napi 400 mg elfogyasztása nem jelent egészségügyi kockázatot. A következő táblázatban összefoglaltam néhány termék koffeintartalmát:

Termék Adag Koffein (mg /adag)
Koffeintabletta 1 db 100
Quarelin tabletta 1 db 60
Étcsokoládé 1 szelet (43 g) 31
Tejcsokoládé 1 szelet (43 g) 10
Amerikai / hosszú kávé 200 mL 80-150
Eszpresszó 50 mL 60-100
Koffeinmentes kávé 200 mL 5-15
Tea  200 mL 20-70
Kóla 355 mL 34
Energiaital 250 mL 80

 

Ha kiszámolnánk a koncentrációt a folyadékokra, az eszpresszóban lenne a legnagyobb, hiszen ezzel a technikával lehet a koffeint leghatékonyabban kioldani. A kis térfogat miatt viszont elég sokat meg kellene inni belőle a túladagoláshoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://kaveteacsoki.blog.hu/api/trackback/id/tr7516376804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kávéház Magazin · https://kavehazmagazin.hu 2021.01.27. 00:25:46

Ahogy a koffein kémiai kötésének ábráját megláttam, összefutott a nyál a számban. A többit sajnos íly vizuálisan nem ismerem, de fogyasztom! ;-)

Kávéteacsoki 2021.01.27. 21:26:31

@Kávéház Magazin: :). A muszcimolt azért remélem nem!

Kávéház Magazin · https://kavehazmagazin.hu 2021.01.28. 09:10:59

@Kávéteacsoki: Hááát... Ki-mire gerjed. :D
Én mondjuk azt tényleg kihagyom. :)
süti beállítások módosítása