Kávé, tea, csokoládé

Kávé, tea, csokoládé

Miért szolgálnak fel sok helyen egy pohár vizet a kávé mellé?

2021. március 30. - Kávéteacsoki

Úgy rémlik, hogy középiskolában német órán olvastunk erről, és valami olyasmiről volt szó, hogy a múltban a víz a szabadságot jelképezte. Már csak nagyon halványan rémlik ez a történet, és sajnos nem is találtam meg. Néhány helyen írnak arról az interneten, hogy régen miért szolgáltak fel vizet a kávé mellé, érdekes módon német nyelven több cikket találtam erről, mint angolul. Az 1700-as években a bécsi kávéházakban a kávé a nemesek kiváltsága volt, a keveréshez használt kanál lenyalása vagy koszosan a csészealjra helyezése illetlen dolog lett volna ezekben a körökben, ezért mindig felszolgáltak egy pohár vizet, ebbe lehetett tenni a használt kanalat. Akkoriban azonban még nagyon nem volt magától értetődő, hogy tiszta vizet lehet engedni a csapból. Sokan ruháztak be víztisztító berendezésre, mert íratlan szabály volt, hogy a kávéházakban kristálytiszta vizet kell felszolgálni a kávé mellé. Az 1873-as bécsi világkiállításnak köszönhetően ez a szokás gyorsan elterjedt Európa többi országában is.

viz2.jpg

A hagyománytiszteleten túl további okai is lehetnek annak, hogy sok kávézóban automatikusan kapunk egy kis vizet a kávénk mellé. Néhány évtizeddel ezelőtt rosszabb minőségű kávékat lehetett kapni, ekkor még a kávét inkább koffeinpótlás céljával itták az emberek, nem az ízélményért, ekkor a víz segített leöblíteni a kellemetlen ízeket. Manapság alapvetően két fő oka van. Az egyik pont az ellentéte az előbb írtaknak: ha a kávé fogyasztása előtt megisszuk a vizet, akkor a szánkat ki tudjuk öblíteni, így megszabadulunk a szánkban lévő korábbi ízektől, melyek elrontanák a tökéletes kávéélményt. Persze a hatáshoz utóbbi is kell, nem csak a víz. Olyat is hallottam, hogy a szénsavas víz még hatékonyabban tisztít, a benne lévő apró buborékok miatt.

viz3.jpg

A másik népszerű magyarázat, hogy a koffein vízhajtó hatását ellensúlyozzuk vele (bár olyat nem nagyon hallottam, hogy tea mellé felszolgálnának vizet). Nagy dózisban a koffein valóban vízhajtó hatású (mivel növeli a vesék vérkeringését, és befolyásolja az elektrolitok, a nátrium, kálium, és klorid kiválasztását), de még egy csésze presszó esetén is az ivásával bevitt folyadék nagyjából elég a hatás ellensúlyozására. Egy forró nyári napon persze jól esik egy pohár víz a kávé - és bármi más - mellé. Az interneten még olyanokat is lehet olvasni, hogy a víz azért is jó, mert ha túl erős a presszó, americano-t lehet belőle készíteni. Azért kétségeim vannak afelől, hogy a hideg (pláne a szénsavas) víz alkalmas erre a célra.

A bejegyzés trackback címe:

https://kaveteacsoki.blog.hu/api/trackback/id/tr7316482796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása